Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Boczek oczyść i umyj a skórę lekko ponacinaj w kratkę.
Cebulę pokrój w plasterki a czosnek posiekaj.
Wszystkie składniki marynaty zagotuj i odstaw do wystudzenia. Tak przygotowaną marynatą zalej boczek i odstaw na 24 godziny.
Śliwki namocz w cydrze i odstaw.
Boczek oczyść z marynaty i osusz. Połóż mięso skórą do dołu, a na wierzchu ułóż pasek z namoczonych wcześniej śliwek. Zroluj ściśle tak, aby śliwki były w samym środku rolady. Na koniec obwiąż boczek sznurkiem, aby zachował swój kształt w trakcie pieczenia.
Piecz roladę pod przykryciem około 1,5 h godziny w temperaturze 190°C, a następnie około 30–45 minut w temperaturze 220°C bez przykrycia tak, aby skórka lekko się zarumieniła i zrobiła chrupiąca.
Roladę z boczku możesz podawać na zimno lub ciepło. Przed podaniem polej roladę Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.